Wonen in onveilig huis

Foto: fotoshoot youtube

Woninginbraak is niet niks

Inbrekers pleegden afgelopen jaar ruim zeventigduizend woningbraken of pogingen daartoe in Nederland. “De financiële schade van een inbraak bedroeg in 2014 gemiddeld tweeduizend achthonderd euro. De emotionele schade is vele malen groter.” verklaarde Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW, Nationale Inbraak Preventie Weken. Deze organisatie deed onderzoek naar de gevolgen van inbraak.
Impact is vaak groter
Ook voor Mieke Blixt, teamleider Algemene Dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland is dat een herkenbaar beeld. “Ik denk dat veel Nederlanders  de impact onderschatten van een woninginbraak. Slachtoffers gaan er te makkelijk van uit, dat ze na het regelen van de practische zaken gewoon weer verder kunnen.”
Aandenken
Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de inbraakslachtoffers zich daarna niet meer veilig voelt in het eigen huis. Als aandenken houden de mensen daar vaak langdurige psychische en lichamelijke klachten aan over.
Ondersteuning
Slachtofferhulp Nederland kan bij dergelijke slachtoffers ondersteunen bieden. Naast  hulp bij verwerking van de practische zaken staat de organisatie de mensen bij met de emotionele verwerking van een inbraak.
Verwerking
Mieke Blixt weet uit ervaring te vertellen, dat vrouwen meer moeite hebben met rustig gaan slapen dan mannen. Mannen hebben kort na een inbraak meer last van nare dromen of nachtmerries. Het lage oplossingspercentage van de inbraken maakt het emotionele verwerken lastig.
Hoe te voorkomen
Helemaal voorkomen kun je het niet, zeggen Coen Staal en Mieke Blixt. Een tip zou kunnen zijn: de eigen woning eens met andere ogen te bekijken. Dan zijn niet alleen de beveiligings-maatregelen van belang, maar ook het gedrag van de bewoners. Prima sloten plaatsen is één, maar ze ook gebruiken is twee. En een gewaarschuwd mens telt . . . . .
Website Politie
Bij de website van www.politiekeurmerk.nl zijn maatregelen te vinden, die bewoners zelf kunnen nemen. (van gebruik van sloten en sleutels tot het zicht op een (on)bewoond huis, van buurtpreventie tot onraadmeldingen)
Hulp na inbraak
Slachtofferhulp Nederland is één van de organisaties, die kunnen helpen na ‘heftige situaties’, zo ook na woninginbraak. Ook voor andere belangstellenden is het goed te weten wat deze hulporganisatie doet en voor anderen kan betekenen.

Een verhelderend filmpje van de politie:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?
   Klik  HIER  en druk op “Vind ik leuk”.

Liever via Twitter?  Volg ons dan via
@Kapelle_nieuws

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook: dan 
HIER  aanklikken