Storm op komst?

Foto: fotoshoot youtube

Storm op komst?

 

Voorkomen is beter dan blussen, genezen, of in dit geval beter dan scherven opruimen. Volgens weerkundigen kan het morgen donderdag 18 januari in de buitenlucht stevig waaien en stormen. De meest verraderlijke momenten zijn dan die plotselinge rukwinden, die als een duveltje uit een doosje op ons af komen. Daarom heeft deze redactie alvast wat preventietips bij elkaar verzameld (om te delen).

 

Tien tips bij stormschade

1. Wat is stormschade? Dakpannen, die van het huis zijn gewaaid. Een omgewaaide boom, of takken van een boom, die schade heeft veroorzaakt, een omgewaaide schutting, wateroverlast door lekschade zijn enkele voorbeelden

2. Wat is meestal niet gedekt: a. schade door grondwater, b. schade door overstromingen bij breken of overlopen van dijken, kaden en overige waterkeringen, c. schade door regen, sneeuw, hagel, die binnenkomt, wegens openstaande deuren/ramen, dan wel d. schade wegens slecht onderhoud van het gebouw.

3. Zet auto, motor, fiets zo mogelijk in een schuur of garage. Wie geen autogarage heeft, probeer de auto niet dichtbij of onder een boom te parkeren. Wie toch met de auto de weg op moet, bedenk, dat een aanhanger/caravan achter de auto in die stormsituaties veel wind kan vangen.

4. Tuinplanten in een pot en terrasmeubelen een windvrij plekje geven.

5. Je niet laten verrassen bij het openen en sluiten van buitendeuren en autoportieren.

6. Op de weg als bestuurder rekening houden met fietsers en voetgangers. Kwetsbare verkeersdeelnemers kunnen door windstoten veel last hebben om op koers te blijven. En paraplu’s zijn vaak kwetsbaar bij  flinke windvlagen.

7. Wees alert bij het ventileren door buitenramen open te zetten. Als de wind vat krijgt op het betreffende raam, kan dit ook binnenshuis gevolgen hebben.

8. Houd er rekening mee, dat bij een opstalverzekering een eigen risico geldt van enkele honderden euro’s (zie de voorwaarden in de polis) Al is er weerkundig pas sprake van een storm, verzekeringsmaatschappijen kunnen al bij stormschade bij windkracht 7 uitkeren.

9. Soms is de schade gedekt, soms niet. Dat hangt natuurlijk al van de voorwaarden van de polis. Bij een autoverzekering kan stormschade gedekt zijn bij de all-risks-verzekering en de beperkte casco-verzekering, maar auto-aansprakelijkheidsverzekeringen dekken dergelijke schade doorgaans niet.

10. Hoe verleidelijk het ook is, als je stormschade wil claimen, ruim de brokstukken niet direct op *). Maak zo mogelijk een foto en vraag aan de maatschappij of en wanneer je de schade wel zou mogen opruimen. *)  Een uitzondering geldt uiteraard vaak voor ruitschade.

Bovenstaande tips zijn uiteraard ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan worden verleend. Kijk bij twijfel altijd bij de polisvoorwaarden van de verzekering.

Wie nog meer of juist betere tips heeft voor het beperken van stormschade mag deze sturen naar emailadres: [email protected]