Eindejaarsblog: Verzamelmap

Foto: CC0 Public Domain / pixabay.com

Eindejaarsblog van Cees Mav

 

En weer is een kalenderjaar voorbij. Een goed jaar, een bewogen jaar of een teleurstellend jaar met de nodige ellende? Ieder kan wel z’n eigen jaarboek schrijven, denk ik.

Pas op de plaats
Om nou niet in resultaatlijstjes, statistiekjes en dergelijke te vervallen, lijkt het me toch goed even, al is het maar heel even pas op de plaats te maken. Om een legendarische cabaretier te citeren: “Waar gaan we in het komende jaar naar toe?” En dan moet je dus ook weten, wat je afgelopen jaar gedaan hebt.

Opsparen
De tijd voor de jaarwisseling is voor mij ook een moment van ordenen en opruimen. Want als je alles opspaart (voor later), krijg je een gigantische berg met frutseltjes, dozen vol documenten, foto’s, herinneringen en andere zaken waar je eigenlijk geen weg meer mee weet. Ik weet er alles van.

Bezem
Dus de tijd tussen Kerst en Oudjaar gebruik ik tegenwoordig om de bezem door bureau, kast, kamer en de rest van het gebouw te halen. Ook als ik zou moeten verhuizen, weet ik eigenlijk pas goed wat ik in huis heb. Dus regelmatig opruimen blijft de hoofdzaak.

Nadenken
Als ik wat ouder word, denk ik wat anders over allerlei dingen na, dan in de tienerjaren. Vooral als mensen van mijn eigen leeftijd wegvallen, (uit de tijd geraken) , ga ik meer nadenken over : als mijn tijd er aan komt wat dan?

Opruimen
Het komt meer dan eens voor, dat na een overlijden de nabestaanden de troep mogen opruimen. Ga er maar aan staan. Allerlei persoonlijke zaken moeten uitgezocht worden om tot een complete afronding te komen. Ik wil dat mijn verwanten niet aandoen.

Verzamelmap
Daarom heb ik al enkele jaren geleden een ‘Calamiteitenmap’ gemaakt. Een verzamelmap waar diverse persoonlijke zaken in te vinden zijn. Adressenlijsten, telefoonnummers, verzekeringsoverzichten, alle persoonlijke gegevens overzichtelijk bij elkaar in één map.

Ellende besparen
Een persoonlijke verzamelmap maken, kan voor je nakomelingen heel wat ellende besparen. Wil je dat nabestaanden een goed gevoel over jou willen houden, dan moet je daar ook wat voor doen.

[[ Ouder – kind relatie
Wat betreft het tijdig bespreekbaar maken van financiële zaken, met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen heeft www.businessinsider.nl een aardig opzetje uitgegeven. (hierin staan ook diverse tips, die het lezen meer dan waard zijn) ]]

Bijhouden
Dat betekent wel, dat ik elk jaar of in ieder geval regelmatig die gegevens moet bijhouden/actualiseren. Anders is zo’n map alleen interessant voor archeologen. Een uitgelezen tijd is voor mij dan de periode tussen Kerst en Oudjaar: Selecteren, ordenen, schoonmaken en een overzichtelijke plek geven.

Dan kan ik opgeruimd het nieuwe jaar in. Wie vindt dat ook een goed idee?