Voetbal: Damesvoetbal: Lof of kritiek?

Foto: fotoshoot youtube

Voetbalgekte – te gek voetbal – Voetbal te gek – Voetbal is gek

Hype
De hype rondom het damesvoetbal: daar wil ik het even over hebben. Daar valt best wat over te zeggen, denk ik. Ook hier zijn voor en tegenstanders, die elkaar voor gek verklaren. Wat is er goedbeschouwd aan de hand, of aan de voet in dit geval?

Gekeken?
Wie heeft afgelopen zondag de wedstrijd van het Europees kampioenschap damesvoetbal in Enschede gezien en meegemaakt?

Geweldig?
Op televisie of in het stadion? En hoe vond je het? Is niet geweldig hoe een goed geoefend damesvoetbalteam de fel begeerde voetbaltroffee weet te verschalken? Een spannende wedstrijd was het met spannende momenten van afwisselend teleurstelling en geluk.

Sinecure
Een goed getraind sportteam samenstellen, trainen, voorbereiden op een finalewedstrijd is geen sinecure. Ondanks hun eigen karakterverschillen moeten deze sportsters kunnen samenwerken om als team tot een topprestatie te komen. Dat verdient respect.

Terecht
Is het dan wel terecht, dat er toch nog (meest mannelijke) voetbalcritici rondlopen, die de topprestaties van dit meidenvoetbalteam maar niks vinden, zoals Ronald Waterreus, Arnold Mühren en Willem van Hanegem?


Punt

In zekere zin hebben deze heren gelijk. Als je goed nadenkt hebben ze een punt. Alleen ze begaan één grote blunder: Vergelijk nooit mannen en vrouwen (anders gezegd dames en heren) met elkaar! Ook al beoefenen ze dezelfde sport, ze doen het toch op hun eigen manier.

Etiket
Vaak hebben wij de neiging om andere mensen van een etiket te voorzien: Je hebt mensen, die anders zijn als wij, dus is het makkelijk om dit of dat plakplaatje erop te plakken. Kritiek leveren kan dan een uiting  zijn om jezelf beter te voelen of een ander op zijn of haar plek te zetten.

Plaats
Eerlijk is eerlijk: damesvoetbal, wat je er ook over denkt, zit in de lift. (dat geeft Willem van Hanegem eigenlijk ook toe). Het wordt , naar mijn mening ook steeds attractiever (sportief gezien) om naar te kijken. Damesvoetbal, zowel als andere sporten door vrouwen, mogen best een eigen plaats opeisen in de sportwereld.

Kampioen
Maar dan nog één ding: “Hoera, wij zijn kampioen geworden!” Of ja? Hoe zo dan? Het enige dat supporters, kijkers naar die sportwedstrijd(en) hebben gedaan is (enige zakken) versnaperingen weggewerkt, alcohol, koffie, thee en/of frisdranken hebben weggewerkt, wat wartaal hebben uitgeslagen en zo meer.

Superieur?
Kampioen geworden? Dat mochten we willen. Het bewuste damesvoetbalteam is Europees voetbalkampioen geworden. We mogen dat best meevieren. Maar dat is nog geen reden om onszelf superieur te voelen boven de rest van de (sport-)wereld.
Met een vriendelijke knipoog van Cees Mav