Babbeltrucs: Trap er niet in !

Foto: Politie.jpg

Babbeltrucs: Weet hoe gewiekst de dader is:

babbeltruc2014b
We voelen ons veilig in onze omgeving. Wat kan mij nou gebeuren? Dit komt toch niet zo vaak voor en zeker niet in mijn buurt? Toch waarschuwt de politie om alert te zijn. Want de aantallen keren dat zulke babbeltruc-situaties voorkomen nemen toe. Dus het kan ook bij ons gebeuren. Babbeltrucs, goed om er toch bedacht op te zijn.

Over welke situaties hebben we het dan?
Momenten waarop we het niet verwachten, kunnen zijn: aangesproken worden op straat, een onbekende aan de voordeur, pinnen bij een geldautomaat of betalen aan de winkelkassa. Soms zijn het momenten, waarop onze aandacht ergens anders naar toe wordt getrokken. Ook kunnen het situaties zijn, waarop we wel erg slordig met waardevolle spullen omgaan.

Acteurs
Dieven zijn vaak echte doortrapte toneelspelers of acteurs. Ze weten precies op welke momenten ze moeten toeslaan en exact binnen de juiste seconde. Is de man of vrouw die zich voordoet als meteropnemer of vertegenwoordiger van een officiƫle instelling wel degene die hij of zij zegt te zijn? Probeert iemand niet misbruik te maken van een bepaalde voorgespiegelde situatie?

Preventietips:

  • Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Laat nooit een onbekende in uw huis.
  • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet.
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Een nepkoerier probeert u bijvoorbeeld te pinnen via een mobiel pinapparaat. Een verkeerd pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode, ook niet aan uw bank. Uw bank zal dit nooit aan u vragen, een oplichter wel.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en laat de persoon buiten wachten. Zoek het nummer zelf op in het telefoonboek en bel.
  • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken. Neem uw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven.
  • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeld wettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkoper gerust op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Hoe moet ik pinnen? Let bij het pinnen op het volgende:

  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen.
  • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
  • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet hij of zij dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
  • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

.
babbeltrucs2016Bel de politie
Wanneer een verdachte situatie zich voordoet, wees dan alert. Is de persoon toch in huis binnengekomen en nog aanwezig en vertrouwt u het niet, bel 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900 – 8844. Op de website van politie.nl staan diverse preventietips en diverse voorlichtingfilmpjes. (ook bij verhuisbedrijfdraagkracht.nl). Het eerste filmpje staat als voorbeeld onder dit artikel